Achillespeesklachten - Rehab - Strive Belgium

Hoe vaak komen ze wel niet voor. Achillespees blessures .. Vele sporters, hebben er wel eens last van, maar ook recreatievelingen en niet-sporters struggelen met deze hardnekkige kwetsuur. Kinesitherapeuten hebben er vaak een haat-liefde verhouding mee. Maar aangezien dit zo vaak voorkomt, is deze pees werkelijk dan echt zo zwak?

Persoonlijke aanpak tijdens revalidatie achillespees

Een ideale standaardrevalidatie bij achillespeesletsels bestaat jammer genoeg niet. Er zijn verschillende factoren die meespelen aan de basis van de irritatie.

Als deze factoren in kaart gebracht kunnen worden, is er beter zicht op de werkelijke oorzaak. Bijgevolg zal de aanpak tijdens revalidatie een stuk gerichter zijn. In vele gevallen wordt er onderscheid gemaakt in acute en chronische achillespeesontstekingen. Acuut kan er bv een tijdelijke overbelasting geweest zijn waardoor de pees geïrriteerd is.

Door relatieve rust toe te passen en de workload te veranderen, kan er snel herstel ingezet worden en is zoverandering relatief snel mogelijk. Chronische ontstekingen zijn een heel ander paar mouwen. Deze kunnen echt jaren aanslepen en eventueel een sportcarrière bedreigen. Hiervoor is een heel andere aanpak nodig.

Eerst en vooral zijn er individuele risicofactoren die opgespoord moeten worden. De bouw van een persoon, geslacht en leeftijd, het trainingsverleden, volume van belasting, soort schoenen en trainingsondergrond zijn maar enkele voorbeelden van persoonsgebonden factoren. Daarnaast moet nagegaan worden wat de oorzaak van de blessure is geweest.

TOO much TOO fast TOO soon!

Heel erg vaak ligt er bij langdurige klachten een te snelle opbouw van volume aan de basis. In feite mag je volume per week maar maximum 5% stijgen.

Chronische blessures wijzen vaak op het feit dat de spier niet de optimale conditie heeft voor wat ervan gevraagd wordt. In dat geval moet voornamelijk de belastbaarheid, de conditie van de spier opgedreven worden.

Door de combinatie van inferieure kwaliteit van spier-peesweefsel en activiteit, blijft de pees namelijk steeds geïrriteerd worden en geraak je dus gemakkelijk in een vicieuze cirkel. Alleen door het slim opbouwen van de workload kan de kwaliteit en de prestatie van zo een pees terug hersteld worden.

Respecteer je revalidatiefase en kijk verder dan waar de pijn zit

Naast deze opdeling (chronisch-acuut) wordt in de literatuur nog een opsplitsing gemaakt:

  • Blessures met structurele schade: klinisch meetbare blessure (contractuur, spierscheur,..)
  • Blessures met functionele schade: niet klinisch te meten klachten (krampen, verharde spieren en verstijvingen).

Bij een blessure met structurele schade is er een langere tijd nodig om te revalideren. Hiervoor zijn protocollen bekend en moeten deze tijden ook gerespecteerd worden. Een spier heeft ong 6w tijd nodig om volledig te herstellen. Bij een pees duurt het zelfs een jaar eer alle vezels zich volledig vernieuwd hebben!

Een blessure met functionele schade daarentegen komt veel frequenter voor, maar heeft een kortere revalidatietijd.

Niet alleen de persoonlijke risicofactoren maar ook de flexibiliteit van spier- bindweefsellagen, spierlengte, kracht, ratio quadriceps-hamstrings en weerstand tegen vermoeidheid moet deftig bekeken worden. Ook explosiviteit en neuromusculaire coördinatie dragen bij tot het bekomen van een optimale conditie van de Achillespees.

Analyse bewegingspatroon als deel van de revalidatie:

Naast manuele technieken, oefentherapie en progressieve opbouw van belasting, is het ook heel erg belangrijk dat er verder dan deze structuur gekeken wordt.

Een analyse van het gehele bewegingspatroon helpt te ontdekken waar zwakke schakels zitten.Tijdens sprong-en loop oefeningen wordt er een impact op het lichaam gebracht. Deze impact van kinetische energie moet overgedragen worden van de ene structuur op de ander. Als 1 schakel van de gehele ketting niet voldoende mee doet, kan dat bijgevolg aan de basis liggen van het ontstaan van achillespees klachten. De taak van de achillespees is dat deze werkt als een soort kabel die de kracht van de kuitspieren overbrengt op het hielbeen.

Dus naast de conditie van de pees, zijn oa de spanning van de kuit, stand en bewegingspatroon van de voet, activiteit en betrokkenheid van de M. gluteus medius (bilspier) heel belangrijke tools die ervoor kunnen zorgen dat deze hele ketting zijn functie niet optimaal uitvoert.

Zoals je dus ziet, is geen enkele persoon met dezelfde klacht helemaal dezelfde. Het is heel wat complexer dan een ontsteking op de pees. Heb je last van deze blessure en geraak je er niet vanaf? Vraag ons gerust voor tips of analyse van jouw bewegingspatroon.

Close
CrossFit / Performance / Rehab - Strive Belgium

Strive is hét totaal bewegings- en belevingsconcept waar iedereen het maximum uit zijn persoonlijke doelen haalt.

Our socials